Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 08:23

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Κατάθλιψη, μελαγχολία, μανία
Η ευαισθησία και το είδος της απόκρισης κάποιου στην επίδραση των στρεσογόνων καταστάσεων της ζωής όπως είναι ο χωρισμός ένα διαζύγιο  τα σοβαρά οικογενειακά προβλήματα ο θάνατος ενός στενού συγγενικού προσώπου, η κακοποίηση επιφέρουν διαταραχές στη διάθεση που βασίζονται στη αλληλεξάρτηση του στρες και μιας προδιάθεσης.

Η προδιάθεση ορίζεται από τα παιδικά βιώματα όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες και πρώιμοι παράγοντες στρεσογόνοι καθιστούν κάποιον ιδιαίτερα ευάλωτο σε στρεσογόνους παράγοντες της ενήλικης ζωής.
Αυτό αποκτά ένα νόημα λοιπόν τελείως ιδιαίτερο και ατομικό για τον κάθε ένα  ξεχωριστά. Έτσι όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι μόνο το αρνητικό γεγονός στη ζωή , αλλά η ερμηνεία του νοήματος του συμβάντος από το άτομο,καθώς και η σημασία μέσα στο πλαίσιο στο οποίο συμβαίνει.
Ολοφάνερα συμπτώματα της καταθλιπτικής (μελαγχολικής) προσωπικότητας είναι η αδιάκοπη λύπη, η έλλειψη ενέργειας /ενεργητικότητας, η ανηδονία,  δηλαδή η ανικανότητα να αντλήσει κανείς χαρά από τις συνηθισμένες απολαύσεις της ζωής, καθώς και διάφορές νευροφυτικές διαταραχές όπως προβλήματα στη λήψη τροφής ,στον ύπνο στους βιολογικούς ρυθμούς.

Η διαφορά μεταξύ μιας φυσιολογικής κατάστασης θλίψης είναι ότι ο κόσμος συρρικνώνεται ενώ στην περίπτωση της κατάθλιψης αυτό που βιώνεται ως χαμένο είναι ένα τμήμα του εαυτού του ατόμου.
Η μανία είναι μια άλλη όψη της κατάθλιψης. Για την ακρίβεια η υπομανία είναι ο αντίθετος πόλος της κατάθλιψης.
Η εξωτερική εμφάνιση ενός υπομανιακού ατόμου χαρακτηρίζεται από ευθυμία μεγάλη κοινωνικότητα, τάση για εξιδανίκευση, υπερβολική ενασχόληση με την εργασία, τάση για φλερτ, ικανότητα για λεκτική έκφραση.
Τα άτομα που βρίσκονται σε μανία η έχουν μανιακή προσωπικότητα είναι γνωστά για τα μεγαλόπνοα σχέδια τους, τις καλπάζουσες σκέψεις και την υπέρβαση των συνηθισμένων σωματικών αναγκών όπως η τροφή και ο ύπνος.

Η πρόοδος στην έρευνα των διαταραχών της διάθεσης υποδεικνύουν πως για τη θεραπεία των μειζόνων συναισθηματικών διαταραχών είναι  απαραίτητη η ψυχοθεραπεία και κατά συνέπεια η ψυχοδυναμική διερεύνηση του νοήματος των στρεσογόνων παραγόντων.

Διαβάστηκε 2716 φορές

Οικογενειακή Αναπαράσταση

Συστημική Αναπαράσταση

Copyright © Antonis Kryonis 2013

Facebook